فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1399)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سامان نونهال، شهرام محمدخانی*، جعفر حسنی، مهدی اکبری صفحات 1-17

    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی‏ های روان‏سنجی نسخه فارسی پرسش‏نامه پرداختن به ارزش ‏ها در افرادی بود که مشغول کاهش وزن یا حفظ وزن کاهش ‏یافته بودند. در این پژوهش توصیفی، 420 نفر به شیوه نمونه ‏گیری متوالی انتخاب شدند و به پرسش‏نامه پرداختن به ارزش ‏ها و مقیاس شفقت‏ به خود پاسخ دادند. برای بررسی روایی پرسش‏نامه، از روایی سازه (تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی) و روایی همگرا استفاده شد. پایایی پرسش‏نامه بر اساس همسانی درونی بررسی شد. تحلیل عاملی اکتشافی پرسش‏نامه پرداختن به ارزش ‏ها دو عامل پیشرفت و ممانعت را آشکار ساخت، اما با مدل اصلی پرسش‏نامه، در سطح گویه، تفاوت داشت. ضرایب آلفای کرونباخ عامل ‏های آشکارشده در دامنه 73/0 تا 85/0 قرار داشت که حاکی از رضایت‏ بخش بودن پایایی پرسش‏نامه بود. نتایج تحلیل عاملی تاییدی از ساختار عاملی حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی حمایت کرد و شاخص ‏های برازش حاکی از برازش خوب مدل بود. روایی همگرای پرسش‏نامه نیز مطلوب بود. نتایج این پژوهش نشان داد که نسخه فارسی پرسش‏نامه پرداختن به ارزش‏ ها پایایی و روایی مطلوبی در جمعیت ایرانی دارد و ابزار خودسنجی مناسبی برای موقعیت ‏های بالینی و پژوهشی است.

    کلیدواژگان: روان سنجی، کاهش وزن، حفظ وزن بدن، تحلیل عاملی، خودسنجی
  • الهام قاسمی، محسن امیری*، طاهره الهی صفحات 18-37

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر تعامل والد-کودک به مادران کودکان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی بر اضطراب کودکان، بیش حمایتگری و علایم اضطراب مادران بوده است. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی مادران کودکان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی، با دامنه سنی 3 تا 6 سال شهر اصفهان در سال 1397 بود. 30 نفر از مادرانی که فرزندانشان دارای اختلال اضطراب جدایی تشخیص داده شدند، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل همتا سازی شدند. ابزارهای پژوهش شامل، پرسشنامه مرضی کودکان 4-CSI (فرم والدین) (اسپرافکین و گادو، 1994)، پرسشنامه ارزیابی رابطه مادر- کودک (MCRE) (رابرت، 1961) و پرسشنامه حالت- رگه اضطراب اسپیلبرگر (1960) بود. آموزش مادران در قالب 10جلسه نود دقیقه ای در گروه آزمایش به صورت انفرادی اجرا شد. در پایان دو گروه پرسشنامه های یاد شده را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس وروش نمره افزوده و تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفت. تحلیل نتایج بیانگر تاثیر کاربندی آزمایشی بر کاهش نمره های اضطراب کودکان و مادران گروه آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل بود، همچنین درمان مبتنی بر تعامل والد-کودک موجب کاهش، رفتارهای بیش حمایگرایانه مادران در گروه آزمایش شد. به طورکلی یافته ها نشان می دهد، درمان مبتنی بر تعامل والد کودک، سبب کاهش علایم اختلال اضطراب جدایی کودکان و اضطراب و بیش حمایتگری مادران آن ها می شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تعامل والد-کودک، اختلال اضطراب جدایی، اضطراب والدین، بیش حمایتگری
  • سعید آریاپوران*، سمیرا رضایی عزیزآبادی، یدالله قاسمی پور صفحات 38-52

    مولتیپل اسکلروسیس (MS)، بیماری عصب شناختی پیشرونده است که بسیاری از افراد به ویژه زنان جوان به آن مبتلا هستند. بیماران مبتلا به (MS)،مشکلات روان شناختی را تجربه می کنند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه بهزیستی اجتماعی، بهزیستی معنوی و راهبردهای تنظیم هیجان در بیماران مولتیپل اسکلروزیس و افراد غیربیمار انجام شد. در این پژوهش علی-مقایسه ای، جامعه آماری این پژوهش را 700 بیمار شهر کرمانشاه تشکیل دادند. از میان آنها 149 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. همچنین از میان افراد غیربیمار 149 نفر از نظر سن و جنسیت با گروه بیمار همگن شدند. داده ها با استفاده از مقیاس های بهزیستی اجتماعی، بهزیستی معنوی و تنظیم هیجان جمع آوری شد. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری دوراهه نشان داد که بهزیستی معنوی و مولفه های آن (بهزیستی مذهبی و بهزیستی وجودی)، بهزیستی اجتماعی و سه بعد آن (شکوفایی اجتماعی، پذیرش اجتماعی و انطباق اجتماعی) و بازارزیابی هیجان در بیماران MSMS پایین تر از غیربیماران بود. اما بین بازداری هیجان در دو گروه تفاوت وجود نداشت. براساس نتایج، بهبود بهزیستی اجتماعی و معنوی و افزایش تنظیم هیجان بیماران MSMS از طریق آموزش های مبتنی بر معنویت و بهزیستی اجتماعی و همچنین آموزش تنظیم هیجان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی اجتماعی، بهزیستی معنوی، تنظیم هیجان، مولتیپل اسکلروزیس
  • پیمان مام شریفی، فرامرز سهرابی*، هانیه رضایی فر، هانیه روزبهانی، نازنین اسدی، سارا شعبانیان اول خانسری، زهرا روشن قیاس صفحات 53-66

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی سلامت روان بر اساس متغیرهای حمایت اجتماعی و ویژگی های شخصیتی بود. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای هلال احمر هفت استان (آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، زنجان، گیلان، کرمان و هرمزگان) بودند که از میان آن ها 218 نفر با روش تمام شماری به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه حمایت اجتماعی (SSQ)، پرسشنامه شخصیتی نیو (NEO) و پرسشنامه سلامت روانی (SCL-25) بودند. سپس داده های حاصل با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که بین حمایت اجتماعی با سلامت روان رابطه منفی معناداری وجود داشت. همچنین بین بعد شخصیتی روان رنجور خویی با سلامت روان رابطه مثبت معناداری وجود داشت (نکته: نمرات بالا در پرسشنامه سلامت روان حاکی از پایین بودن سلامت روانی است). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که حمایت اجتماعی و بعد شخصیتی روان رنجور خویی توانستند 20 درصد از واریانس متغیر سلامت روان را تبیین و آن را پیش بینی کنند. بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت که متغیرهای حمایت اجتماعی و ویژگی های شخصیتی می توانند نقش مهمی در ارتقا سلامت روان در افراد داشته باشند و لزوم توجه به این متغیرهای مهم در برنامه های ارتقا سلامت روان باید مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، حمایت اجتماعی، ویژگی های شخصیت، هلال احمر ایران
  • سیده مدینه قاسم نژاد*، مجید نوری زاده، نوشین موسی زاده صفحات 67-75

    اشتارگارت نوعی بیماری مزمن است و با علایم بالینی متعدد و عوارض روانشناختی مانند افسردگی همراه است. لذا روان درمانی می تواند نقش مهمی در دستیابی به اهداف درمانی ایفا کند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر سازگاری و افسردگی بیماران اشتارگارت می باشد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون وگروه شاهد می باشد که طی آن 20 بیمار اشتارگارت از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت شش جلسه مداخله شناختی رفتاری را دریافت کردند پرسشنامه های مورد استفاده سازگاری کالیفرنیا و افسردگی بک بود. شیوه تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss با ورژن 16 انجام شد. نتایج آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که تفاوت نمره پیش آزمون و پس آزمون در بین دو گروه مداخله و شاهد در ابعاد پرسش نامه سازگاری و افسردگی معنادار بود. درمان شناختی رفتاری بر سازگاری و افسردگی بیماری اشتارگارت تاثیرگذار است و بنابراین می توان ازاین روش به عنوان روش درمانی برای رفع مشکلات این نوع بیماران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، سازگاری، افسردگی، اشتارگارت
  • سپیده فرج پور نیری*، میکائیل بخشش بروجنی، مجید محمودعلیلو صفحات 76-88

    امروزه اینترنت به یکی از ملزومات زندگی دانشجویان تبدیل شده است و اعتیاد به آن مسبب مشکلات عدیده ای است. هدف پژوهش حاضر مدل یابی معادلات ساختاری صفات شخصیت مرزی و جامعه ستیز با اعتیاد به اینترنت و میانجی گری عدم تحمل پریشانی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان زن و مرد دانشگاه تبریز بودند. 260 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و پرسشنامه های شخصیت مرزی، صفات جامعه ستیز لوینسون، اعتیاد به اینترنت یانگ و تحمل پریشانی سیمون و گاهر را تکمیل کردند. در نهایت 240 پرسشنامه با استفاده از روش تحلیل مسیر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که صفات شخصیت مرزی و جامعه ستیز تاثیر مستقیمی بر اعتیاد به اینترنت دارند و عدم تحمل پریشانی میانجی معنی داری برای این روابط بود. پیشنهاد می شود که در بررسی و مداخلات اعتیاد به اینترنت، به نقش تحمل پریشانی در افراد با صفات مرزی و جامعه ستیز نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، صفات شخصیت، مرزی، جامعه ستیز، تحمل پریشانی
  • سارا قاسم زاده برکی، مهناز شاهقلیان قهفرخی* صفحات 89-99

    استرس به عنوان یکی از اختلالات روانی، یکی از عوامل موثر در بروز اثرات منفی در دوران بارداری است که می تواند منجر به پیامدهای نامطلوب جسمی و روانی در زنان باردار شود. زنان باردار با شیوع بیماری کووید 19 به دلیل تجربه قرنطینه خانگی و ترس ابتلا به این بیماری و از دست دادن جنین دچار استرس و مشکلات سلامت روان بیشتری شده اند که همین موضوع بر مشکلات زنان باردار افزوده است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT) بر استرس ادراک شده زنان باردار در طول پاندمی کووید 19بود. این پژوهش، از نوع نیمه آزمایشی بود و در آن از طرح پیش آزمون-پس آزمون و مرحله پیگیری با گروه کنترل استفاده شد. نمونه شامل 30 مادر باردار بود که به صورت هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش حاضر عبارتند از پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن(pss-14) و مداخله پذیرش و تعهد(ACT) (هیز و همکاران، 2013). گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان پذیرش و تعهد به صورت آنلاین دریافت کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد. نتایج نشان داد که درمان مبتی بر پذیرش و تعهد(ACT) به کاهش استرس ادراک شده در زنان باردار منجر شده است (05/. ≥P). با توجه به اثربخشی درمان مبتی بر پذیرش و تعهد(ACT) می توان گفت که جهت ارتقای سطح سلامت روان زنان باردار و کاهش استرس آنها در دوران پاندمی کووید 19 که منجر به آسیب جسمی و روانی به مادر و کودک می شود، انجام چنین مداخلاتی ضروری و با اهمیت به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT)، استرس ادراک شده، زنان باردار، کووید- 19
|
  • Saman Nonahal, Shahram Mohammadkhani*, Jafar Hasani, Mehdi Akbari Pages 1-17

    The purpose of the present study was to investigate the psychometric properties of the Persian version of the Valuing Questionnaire (VQ) in people who engaged in weight loss or weight loss maintenance. In this descriptive study, 420 men and women were selected through consecutive sampling and respond to the Persian version of the VQ and the Self-compassion Scale (SCS). To assess the validity of the questionnaire, construct validity (exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis) and convergent validity was used. The reliability of the questionnaire was assessed via internal consistency. Exploratory factor analysis of VQ’s items revealed two factors named progress and obstruction, but, at the item level, it was different from the original model of the questionnaire. For two extracted factors, Cronbach’s alphas range was 0.73 to 0.85 suggesting satisfying reliability of the Persian version of the VQ.  Confirmatory factor analysis supported the original two factor model of the questionnaire, and fit indices indicated a good model fit. The convergent validity of the questionnaire was also adequate. The Persian version of the VQ has adequate reliability and validity in Iranian society and is a good self-report for research and clinical settings.

    Keywords: psychometrics, weight loss, body weight maintenance, factor analysis, self report
  • Elham Ghasemi, Mohsen Amiri* Pages 18-37

    The present study aimed to investigate the effect of Parent-Child Interaction (PCIT) Therapy of mothers on children with separation anxiety disorder, on reducing over protection, parenting anxiety and anxiety symptoms of their 3-6 years old children. The research design was quasi-experimental with pre-test and post-test and control groups. To do so, 30 mothers of children with SAD (separation anxiety disorder) were selected using at-hand sampling and, then, they were replaced into two experimental and control groups after being matched. The research tools were included CSI-4 questionnaire (Sprafikin & Gadow, 1994), MCRE questionnaire (ROBERT, 1961), and State-trait Anxiety Inventory (STAI) (Spielberger, 1960). The parental behavior training was performed in ten 90-minute sessions in experimental group. Data were analyzed using analysis of covariance, gain score, and T-test. The results show the effectiveness of experimental treatment on reduced scores of anxiety in children of mothers in the experimental group compared with the control group. The results also showed decrease in over protection and anxiety in mothers in the experimental group. Generally speaking, the findings demonstrated that parent-child interaction education causes to reduce the separation anxiety disorder signs, parental anxiety symptoms, and over protection. Moreover, it constructs secure attachment between child and parents.

    Keywords: Parent-Child Interaction Therapy, Separation Anxiety Disorder, parental anxiety, Over protection
  • Saeed Ariapooran*, Samira Rezaiy Aziazabadi, Yadollah Ghaseipour Pages 38-52

    Multiple Sclerosis (MS) is a progressive neurological disease that affects many people, especially young women. Patients with MS experience psychological problems. The aim of this study was to compare the social well-being, spiritual well-being and emotion regulation strategies in multiple Sclerosis (MS) patients and non-patients. In this causal-comparison research, the statistical population consisted of 700 patients with MS in Kermanshah. Among the population, 149 patients were selected by convenience sampling method. Among non- patients, 149 people were matched in age and gender with the patients group. Data were collected using the Social well-being, Spiritual well-Being and Emotion Regulation Scales. The results of two-way Multivariate Analysis of Variance showed that the spiritual health and its components (religious and existential well-being), social well-being and its three dimensions (social flourishing, social acceptance, and social adaptation) and emotional reappraisal in patients with MS were lower than non-patients. But there was no significant difference between the emotional suppression in two groups. The results have important implications in attending to the terms of social well-being, spiritual well-being and emotion regulation strategies in patients with MS. Based on the results, improving social and spiritual well-being and increasing the patientchr('39')s emotion regulation strategies are recommended through spiritual and social health education and training the emotion regulation strategies.

    Keywords: emotion regulation, MS, social well-being, spiritual well-being
  • Peyman Mamsharifi, Faramarz Sohrabi*, Hanieh Rezaeifar, Haniye Rouzbehani, Nazanin Asadi, Sara Shabanian Aval Khansari, Zahra Roshanghias Pages 53-66

    The aim of this study was to predict mental health based on social support and personality traits. The method of this research is descriptive-correlational. The statistical population was all members of Red Crescent Society of seven provinces of Iran (East Azerbaijan, West Azerbaijan, Ardabil, Zanjan, Gilan, Kerman and Hormozgan) that 218 of them were selected the census method as the research sample. Measurement tools include, Social Support Questionnaire, Symptom Check List-25 and Neo Five Factor Inventory. Then data was analyzed by Pearson correlation and Stepwise regression. The results showed that there was a significant negative relationship between social support and mental health. There was also a significant positive relationship between neurotic personality dimension and mental health (high scores in the mental health questionnaire indicate low mental health). The results of stepwise regression analysis also showed that social support and neurotic personality dimension were able to explain and predict 20% of the variance of the mental health. Based on the research results, it can be said that social support and personality traits can play a significant role in promoting mental health in individuals and the need to pay attention to these important variables in mental health promotion programs should be considered.

    Keywords: Mental Health, Social Support, Personality Traits, Iranian Red Crescent Society
  • Seidehmadineh Ghasemnegad*, Majid Noorizadeh, Noushin Mousazadeh Pages 67-75

    Stargart is a chronic disease with multiple clinical symptoms and psychological problems, such as depression. Psychotherapy can play an important role in achieving therapeutic goals. Goal of this study was assessment effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy on adaptation and depression in stargart patients. This study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test and control group in which 20 patients with Stargartchr('39')s disease selected through available sampling and randomly divided in to two group. The experimental group received six sessions of Cognitive Behavioral Therapy. Questionnaires used to include California test of adjustment and Beck Depression. Data were analyzed by spss software to version 16. The results of covariance analysis showed that there was a significant difference between pre-test and post-test scores in intervention and control groups in adjustment and depression questionnaire. Cognitive-behavioral therapy is effective on adaptation and depression of Stagartchr('39')s disease and so it can be used as a therapeutic way for solve problems these patients.

    Keywords: Cognitive-Behavioral Therapy, Adaptation, Depression, Stargart
  • Sepideh Farajpour Niri*, Micheal Bakhshesh Boroujeni, Majid Mahmood Aliloo Pages 76-88

    Nowadays, the internet is one of the essential parts of student life, and its addiction is causing many problems. This study aimed to model structural equations of borderline and psychopathic personality traits with internet addiction and mediating distress intolerance. Participants included male and female students of Tabriz University. Two hundred sixty students were selected by cluster sampling and completed the Borderline Personality and Levinsonchr('39')s Psychopathic Traits questionnaire, Youngchr('39')s Internet Addiction Test, and Simon and Gaherchr('39')s distress tolerance Scale. Finally, 240 questionnaires were analyzed by structural equation modeling. The results showed that borderline and psychopathic personality traits directly affected internet addiction, and distress tolerance was a significant mediator of these relationships. It is suggested to consider the role of distress tolerance in people with borderline and psychopathic traits in the study and intervention of internet addiction. mediator a negotiator who acts as a link between parties More (Definitions, Synonyms, Translation)

    Keywords: Internet Addiction, Personality traits, Borderline, Psychopathy, Distress Tolerance
  • Sara Ghasemzadeh Barki, Mahnaz SHahgholian Ghahfarokhi * Pages 89-99

    Stress is one of the mental disorders is one of the effective factors in the incidence of negative effects during pregnancy that can lead to adverse physical and mental consequences in pregnant women. Pregnant women with the prevalence of Covid 19 disease due to the experience of quarantine and fear of infection the disease and losing the embryo have increased stress and mental health problems, which have added to the problems of pregnant women. The purpose of this study was to determine the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) in redacting perceived stress in pregnant women during the Covid -19 pandemic. This research was a quasi-experimental study with pre-test and post-test and follow up with control group. The sample population consisted of 30 Pregnant Women who were selected by the available sampling method and randomly assigned to the experimental group and the control group. The present research tools are the perceived stress questionnaire (cohen, 1983) and acceptance and commitment therapy (Hayes, 2013). The experimental group received the acceptance and commitment therapy for 8 sessions, each for 90 minutes as online, and The control not received any intervention. Data analysis was performed by the Repeated measures analysis method. The finding indicates that acceptance and commitment therapy (ACT) led to reducing perceived stress in pregnant women (P<_ 0.01). Considering the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT), it can be mentioned that to improve the mental health of Pregnant Women and relieve their stress during the Covid 19 pandemic, which leads to physical and mental damage to mother and child, such these Interventions seem necessary and important.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), Perceived Stress, Pregnant Women, Covid -19